مزاج انسان و سردی و گرمی غذاها

24 اسفند 1394
کارشناس تغذیه بیمارستان شهید گنجی گفت : واژه هاي «گرمي» و «سردي» از جمله مفاهيم شايع در بين تمام مردمان جهان و سازمان هاي مختلف اجتماعي است.

فرزانه دانشی با اشاره به تقسیم غذاها در طب سنتی ایران به دو دسته طبع سرد و گرم افزود :  غذاهاي گرم باعث بهبود جريان خون، نگهداري گرماي بدن و افزايش قواي جنسي مي شوند و در مقابل، غذاهاي سرد باعث تعديل اين علائم مي شوند.

این کارشناس گفت: برخي افراد نسبت به غذاهاي سرد حساس‌تر از ديگران هستند و با مصرف غذاهاي سرد به مقدار زياد، حالت تهوع، دل پيچه و سرگيجه پيدا مي‌كنند كه به آنها «طبع سرد» گفته مي‌شود و برعكس، برخي افراد با مصرف غذاهاي گرم به مقدار فراوان، دچار بالا رفتن غير عادي حرارت بدن و جوش‌هايي در نقاط مختلف بدن مي‌شوند، كه اين افراد داراي «طبع گرم» هستند.

وی به طور کلي فرآورده هاي حيواني، غذاهاي چرب و پرادويه را به عنوان غذاهاي گرم و اغلب ميوه و سبزيجات را به عنوان غذاهاي سرد معرفی کرد.

دانشی با تاکید بر مصرف غذاهای سرد برای افراد جوان گفت : غذاهاي سرد داراي محتواي بالاتر آب و انرژي پايين تري بوده و باعث تعديل غذاهاي گرم و فراهم کردن ويتامين و املاح ضروري مي شوند و درمقابل ، غذاهاي گرم داراي مقادير بالاتر انرژي، پروتئين وچربي نسبت به غذاهاي سرد هستند که نيروي لازم جهت فعاليت هاي فيزيکي را فراهم مي کنند.

وی اضافه کرد : با مصرف غذاهاي گرم حرارت بدن فرد به سرعت بالا مي‌رود، احساس انرژي و قدرت پيدا مي‌كند و بر عكس با خوردن غذاهاي سرد حرارت بدن فرد مقداري كم مي‌شود و احساس سستي و رخوت به او دست مي‌دهد.

دانشی افزود : استفاده زياد و مكرر غذاهاي با طبع گرم مي‌تواند، باعث افزايش قواي جسمي، ميل و توانايي جنسي ‌شود و بر عكس مصرف مكرر غذاهاي با طبع سرد مي‌تواند، اين توانايي‌ها را كاهش دهد.

وی انبه، توت سفيد، خربزه، خرما، زردآلو، زيتون، گلابي، موز، نارگيل، نارنگي، هلو، بادمجان، باميه، پياز، ترب، سيب زميني ترشي، سير، شلغم، قارچ، كرفس، كنگر فرنگي، مرزه، موسير، نعناع، هويج، چاي، خردل، زعفران، زنجبيل، انواع فلفل، خاكشير، سياه دانه، لوبيا، نخود، برنج، گندم، شير، ماست، كنجد، بادام، پسته، فندق، گردو، تخم مرغ و گوشت ماهي را به عنوان غذاهای گرم و سركه، انگور، هندوانه، ريواس، شويد، ترخون، كاهو، گشنيز، انواع زيره، قهوه، شاهدانه، عدس و ماش را  به عنوان غذاهای سرد نام برد.

فرزانه دانشی گفت: براي يافتن طبع افراد نياز به بررسي‌هاي علمي بيشتر است كه علم امروز هنوز يافته‌هاي كافي در اين مورد ندارد. برای مثال كاهو و فلفل هر 2 داراي ويتامين C هستند و اين ويتامين مهار كننده ترشح تيروكسين است، ولي بر اساس نظرات طب سنتي ايران كاهو سرد و فلفل گرم است. بنابراين نمي‌توان تمام فرضيات ارائه شده در طب سنتي را با يافته‌هاي علوم امروزي تطبيق داد.


کلمات کلیدی:
مزاج     سردی.گرمی     غذا     تغذیه     بیمارستان.گنجی.برازجان     فرزانه.دانشی    

تاریخ بروز رسانی:   24 اسفند 1394

تعداد بازدید:   ۱

چاپ خبر

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >